klubkangura.com.pl

Blog tematyczny o rodzicach, dzieciach i wychowaniu

Lifestyle

Surowa czekolada na dobre samopoczucie

Surowa czekolada na dobre samopoczucie

Czekolada należy do czołówki ulubionych słodyczy. Na sklepowych półkach można znaleźć niezliczoną ilość smaków czekolady wypełnionej dodatkami, aromatycznymi. Jednak z uwagi na swoją kaloryczność dietetycy zalecają spożywanie jej w niewielkich ilościach, tylko jako produkt wysokiej jakości, dostarczający organizmowi sporo magnezu. Alternatywą dla łasuchów może więc stać się surowa czekolada, która jest bardziej przyjazna dla wagi.

Surowa czekolada nie tylko dla wegan

Produkcja czekolady klasycznej oraz surowej czekolady, w pierwszym etapie wygląda bardzo podobnie. Z ziaren kakaowca wydobywa się miąższ, układa i przykrywa liśćmi bananowca. Podczas leżakowania, w miąższu zachodzi proces fermentacji, następuje rozpad cukrów odpowiadających za kolor i aromat przyszłej czekolady. Po okresie tygodnia ziarna poddaje się prażeniu w wysokiej temperaturze, sięgającej 400°C.

I w tym momencie, aby otrzymać surową czekoladę pomija się proces prażenia i od razu przechodzi do mielenia. Na tym etapie rozdziela się kakao oraz masło kakaowe i miesza składniki klasycznej czekolady w procesie konszowania. Czynność ta przy surowej czekoladzie musi odbyć się w niższej temperaturze. Różnica pomiędzy klasyczną a surową czekoladą polega na różnej ilości dodatków, którymi są mleko, cukier oraz aromaty.

Właściwości surowej czekolady

W ten sposób surowa czekolada charakteryzuje się stosunkowo ograniczonym procesem przetwarzania. Dzięki temu pozostaje w niej wiele cennych dla człowieka właściwości odżywczych, np. flawonole pozytywnie działające na układ krwionośny. Krótszy proces przetwarzania sprawia, że surowa czekolada posiada cenne antyoksydanty wiążące wolne rodniki w organizmie. Ich obecność przyczynia się m.in do spowolnienia procesu starzenia się skóry i organizmu. Najważniejszym składnikiem czekolady jest magnez oraz fosfor, wpływające pozytywnie na włosy, skórę, paznokcie oraz układ nerwowy. Czekolada jest tak uwielbiana przez smakoszy również za obecność związków chemicznych wpływających na wydzielanie się hormonu szczęścia, czyli serotoniny, inicjującej poprawę samopoczucia i poprawiającej nastrój.

Surowa czekolada to produkt, który doskonale nadaje się dla wegan, wegetarian oraz alergików. Nie zawiera też glutenu, dlatego mogą ją zjadać osoby chore na celiakię. Nie zawiera mleka, jajek oraz produktów glutenowych. Jednak surowa czekolada jest również kaloryczna. Tabliczka o wadze 200g zawiera ponad 1000kcal, dlatego ją również należy jeść z umiarem i w granicach rozsądku.

Udostępnij

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.