Wysłany: 2009-12-03, 14:52 Pedagogika Marii Montessori w praktyce
Drogie mamusie,
bardzo przepraszam, že až teraz piszę na forum klubowy zaproszenie do Czeskiego Cieszyna na Montessori pedagogikę. Równiež mi bardzo przykro, že emaile, które zasyłam do Was, wracają się z powrotem do mnie. W poniedziałek na wystawie z " Kytkárny " w Czeskim Cieszynie zaprosiłam jedną fajną mamusię z córeczką do nas na Montessorii i widzę, že znów mi się jej email wrócił. Jestem z tego bardzo nieszczęśliwa. A więc ježeli fajna mamuśko czytasz to, proszę, napisz nam: os.campanella@seznam.cz.
Inaczej oczywiście zapraszam wszystkie mamusie, tatusiów, babcie i dzieci, które znam lub nie miałam jeszcze okazji poznać do nas na Montessori!
Zaproszenie:
Pedagogika Marii Montessori w praktyce
Pomóż mi zrobić to samodzielnie
Maria Montessori
Stowarzyszenie Campanella, zajmujące się pracą z dziećmi według metody Marii Montessori prowadzi ogólnorozwojowe zajęcia dla dzieci i rodziców. W odpowiednio przygotowanym otoczeniu, przy pomocy specyficznego materiału rozwojowego, tzw. pomocy Montessori, dzieci doskonalą ruchy ręki, ciała, postrzeganie wielozmysłowe oraz rozwijają umiejętności potrzebne w życiu codziennym.
Metoda Montessori wychowuje do życia w pokoju, tolerancji i miłości, uczy respektu i szacunku względem innych ludzi i całej naszej planety.
Praca dziecka i nauczyciela/rodzica przy respektowaniu zasad pedagogiki Montessori prowadzi m.in. do osiągnięcia przez dziecko samodzielności, odpowiedzialności, samokontroli, pomaga osiągnąć wewnętrzny spokój i zadowolenie.
Kompetentne towarzyszenie dziecku w pierwszych latach jego życia ma fundamentalne znaczenie, jest to najważniejszy okres w życiu człowieka, który już nigdy nie powróci.
Zajęcia dla dzieci w wieku 0-3 lata i ich rodziców odbywają się w poniedziałki, w godz. 9.30-11.30.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Usłyszę, a zapomnę.
Zobaczę, a zapamiętam.
Zrobię, a zrozumiem.
Maria Montessori
Stowarzyszenie Campanella stara się także zaspokajać naturalne potrzeby dziecka przejawiające się jego nieustanną ciekawością, chęcią pozawania i uczenia się czegoś nowego. Dla dzieci w wieku przedszkolnym, a przede wszystkim dla tych, które przygotowują się do pójścia do szkoły, przeznaczone są popołudniowe zajęcia, na których w naturalny sposób dzieci dalej rozwijają umiejętności potrzebne w życiu codziennym oraz postrzeganie wielozmysłowe, ale także wprowadzone zostają w fascynujący świat matematyki, języka oraz tzw. wychowania kosmicznego, które zawiera elementy biologii, fizyki, geografii, historii.
Zajęcia dla dzieci w wieku 4-7 lat i ich rodziców odbywają się w środy,
w godz. 15.30 – 17.30.
Adres: Czeski Cieszyn, budowa świetlicy szkolnej i jadalni przy SP Ostravska –
ŠD při ZŠ Ostravská, ul. Zelená 3, Český Těšín
Oferujemy możliwość nauki w języku czeskim, polskim i angielskim.
Wstęp: rodzic + 1 dziecko – 50 kcz
rodzic + 2 dzieci – 70 kcz
Stowarzyszenie Campanella serdecznie zaprasza na międzynarodowe
Spotkanie z kolędą – Setkání s koledou
które odbędzie się dnia 9.12.2009 o godz. 15.30. W programie m.in. wysłuchamy koncertu kolęd w języku czeskim i polskim, będzie też możliwość wspólnego zaśpiewania kolęd w obu językach.
Adres: Czeski Cieszyn, budowa świetlicy szkolnej i jadalni przy SP Ostravska –
ŠD při ZŠ Ostravská, ul. Zelená 3, Český Těšín
do Montessori przygotowywuję wiersze dla naszych dzieci od Jana Brzechwy: Wiersze dla dzieci o zwierzętach.
Bardzo by mnie ciekawiło, jakie wierszyki lubią wasze dzieciaki lub lubicie Wy czytać, mówić waszym dzieciom od 0 - 3 latek. Mogę poprosić o wpisanie je tutaj. Bardzo dziękuję!
Romana
Wysłany: 2010-01-29, 15:23 Metoda Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne
Serdecznie zapraszamy na pierwsze zajęcia pokazowe prowadzone
metodą Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne
dla rodziców z dziećmi od 3-4 lat
we wtorek, 2.02.2010 o godz. 16.30 do rodzinnego centrum pedagogiki Montessori /Stowarzyszenie Campanella/ w Czeskim Cieszynie, ul. Zielona 3. Zajęcia będą prowadzone w wersji polsko – czeskiej. Wskazany jest odpowiedni ubiór: wygodny, sportowy. Wstęp: para - dorosły i jedno dziecko - 50 kcz.
Metoda Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne
Metoda Ruchu Rozwijającego (MRR), to ćwiczenia ruchowe, które wywodzą się z naturalnych potrzeb dziecka, tj. dotyk, ruch oraz wzajemne relacje fizyczne, emocjonalne i społeczne, rozszerzania świadomości własnego ciała, jak również pogłębianie kontaktu z dorosłymi w trakcie ćwiczeń-zabaw-relacji ruchowych.
Nazwa ta wyraża główną ideę metody: posługiwanie się ruchem jako narzędziem wspomagania rozwoju psychoruchowego dziecka i terapii tego rozwoju.
Udział w ćwiczeniach metodą Weroniki Sherborne ma na celu stworzyć dziecku okazję do poznania własnego ciała, usprawnienia motoryki, poczucia swojej siły, sprawności i w związku z tym możliwości ruchowych.
Dzięki temu dziecko zaczyna mieć zaufanie do siebie, zyskuje poczucie bezpieczeństwa. Podczas ćwiczeń ruchowych dziecko może poznać przestrzeń, w której się znajduje, przestaje być ona dla niego groźna, czuje się w niej bezpieczniej, staje się bardziej aktywne, przejawia większą inicjatywę, może być twórcze.
Metoda Ruchu Rozwijającego, wbrew swojej nazwie, nie jest metodą koncentrującą się na usprawnieniu ruchowym uczestników zajęć. Podstawowym jej celem jest rozwijanie sfery emocjonalno – społecznej oraz świadomości samego siebie i innych osób za pomocą ruchu.
W metodzie W. Sherborne można wyróżnić kilka kategorii ćwiczeń:
1. ćwiczenia prowadzące do poznania siebie i własnego ciała (świadomość własnej osoby, ciała); 2.ćwiczenia pomagające zdobyć pewność siebie i budować poczucie bezpieczeństwa w swoim otoczeniu (świadomość przestrzeni);
3.ćwiczenia ułatwiające nawiązywanie kontaktu oraz współpracę z partnerem i grupą (świadomość innych osób i kontakt z nimi):
4. ćwiczenia twórcze.
Czas trwania zajęć prowadzonych Metodą Ruchu Rozwijającego zależy od samopoczucia i zainteresowań dzieci oraz od ich możliwości rozwojowych - najczęściej około 45 min.
Zajęcia wzbogacone zostaną również o ćwiczenia twórcze /z kocami, tunelem, chustą – spadochronem itp./, wierszyki, kołysanki i dziecięce masażyki.
Wskazany jest odpowiedni ubiór: wygodny, sportowy (ćwiczymy boso lub w skarpetach). Ćwiczy zawsze jeden dorosły /starsze rodzeństwo/ i jedno dziecko
Wysłany: 2010-02-08, 20:24 materiał od M. Montessori
Cześć mamusie,
na ostatnim spotkaniu przyrzekłam zasłać Wam strony internetowe z Czech ze " zabawkamiˇ" od M. Montessorii, a więc rozpocznę od najdrožszych po najtańsze ( materiał dla najmniejszych ):
w dniach 30.4. i 1.5. 2010 u nas odbędzie się wykład o Montessori pedagogice 1.stopień Praktyczne ćwiczenia dnia codziennego i 2.stopień Materiał senzoryczny. Wykład prowadzi wspaniała pani ze Słowacji Dr. Eva Štarková, która jest nawet znana u was w Polsce. ( jest možliwość tłumaczenia ) Rozpoczynamy od 9.00 do 18.00 godz. Cena 2 200 kč ( možna zamówić tylko jeden dzień ). Adres: Montessori centrum, Český Těšín, ul. Zelená 3.
Serdecznie zapraszamy! Romana
Wysłany: 2010-04-28, 09:09 zajęcia 3.05 lda dzieci 0-3
Romana, czy te zajęcia:
"Zajęcia dla dzieci w wieku 0-3 lata i ich rodziców odbywają się w poniedziałki, w godz. 9.30-11.30. " odbędą się w najbliższy poniedziałek 3 maja?
tak mi przykro, že nie odpowiedziałam Ci na pytanie, jestem teraz bardzo mało na forum.
Nasze Montessori centrum ma teraz wakacje a chyba rozpoczniemy až 1. 10. 2010. Dam na pewno na forum znać. Inaczej kiedykolwiek proszę zapytać na email:os.campanella.cz.
Dziękuję
Romana